HISTÒRIA

L’any 1982 vàrem començar a treballar amb l’objectiu de promoure la cultura popular i tradicional catalana. Vam tenir un paper cabdal en la recuperació de les festes de Carnaval a la ciutat de Lleida, amb la Societat Carnavalesca Pau Pi. La feina va continuar amb la creació de la majoria de seccions que ara formen l’entitat.

Cal destacar la formació de la secció del Ball de Diables de Lleida, que va aconseguir recuperar, al 1983, una tradició que va néixer l’any 1150 a Lleida, tenint l’origen en una representació teatral religiosa, amb la presència del foc, de la lluita entre el bé i el mal, durant les bodes d’en Ramon Berenguer i la princesa Peronella. Aquesta tradició ha perdurat i s’ha continuat practicant fins l’actualitat, tot i que en el nostre cas amb un caràcter pagà, i amb una forta càrrega crítica envers el poder religiós i polític, la societat, etc. L’any 1983 també va néixer la secció de Diables de Lleida, començant a oferir els seus primers correfocs i, amb ella, el FLIPA, la secció de percussió tradicional que posa el ritme al nostre foc. Els Grallers de Lleida i la seva escola també van sorgir en aquells primers moments, però d’altres seccions com la Colla Infantil dels Diables de Lleida, el nostre planter, i Lo Drac Carrincló, la nostra bèstia de foc, són de creació més recent (2007 i 2013, respectivament). El grup també compta amb col·laboradors com Els Marraquets o La Devil’s Band.

Si bé el paper de la recerca ha perdut protagonisme, aquest va ser essencial en un principi, per tal de poder crear una entitat d’aquest tipus des de zero. Ara mateix les diverses seccions del grup treballen per poder innovar, per tal de poder seguir evolucionant amb els nostres espectacles i continuar sorprenent a grans i petits. Actualment, LO SOTRAC, compta amb uns 150 membres.